OX

En sen kväll i september 2012 hade jag så jävla ont i ryggen. Jag gick redan på maxdos av Lyrica men inte ens det hjälpte. Jag fick ta mina andra mediciner som jag också hade: OxyContin (morfin) samt Stesolid. Med denna extremt höga doseringen hade jag möjlighet att röra ryggen lite, gå lite runt i lägenheten och sitta på pilatesbollen. Efter ett tag blev jag så trött så jag valde att lägga mig.

Han slog mig

Min dåvarande pojkvän var hemma hos mig den kvällen. Han satt kvar och kollade TV medan jag valde att gå och lägga mig. Alla mediciner jag hade i kroppen hade börjat fungera och jag var helt väck. Jag var så trött i kroppen efter att ha spänt mig så länge med smärtan så jag somnade till. Min kille kommer in och sätter sig på sängkanten, väcker mig och frågar igen när jag hade senast kissat .. jag svarade ”.. jag minns inte…”. Han insisterade på att jag skulle gå kissa men jag var ju INTE kissenödig – jag var bara så himla trött…

När han märkte att jag inte var så sugen på att kommunicera, men mer sugen på att äntligen få sova slog han till mig. Jag minns en hand över ansiktet men var för trött för att reagera. Han slog till mig i ansiktet igen och sa ”jag beställt taxi – vi åker NU!” Hans röst förtydligade hans order om att åka och det var inte förhandlingsbart!

Vi kom till Mölndals Sjukhus vid 02:30 på natten. Min pojkvän var så insatt i detta och hade följt med mig så många gånger så han gick bort till luckan och berättade vad som hade hänt. Det dröjde inte många sekunder innan läkaren ropade in mig. Ultraljud togs och läkaren bara tittade på mig och sa:

”Hade du inte kommit in idag, hade du nog troligtvis inte vaknat imorgon..”

Jag hade nästan en liter urin i blåsan (urinblåsan fäster där jag har min skada) men kände inte detta. När man har för mycket urin i blåsan kan det gå ut i blodet. Läkarna har varnat mig vid flera tillfällen. Tappar jag känseln helt måste jag ha koll och söka vård inom 24 timmar då det annars kan innebära att jag kan få blodförgiftning.

Min ryggskada kan inte döda mig, den kan i värsta fall göra mig stelopererad och eventuellt placera mig i en rullstol. Men en blodförgiftning kan döda mig…

Kallelse till Sahlgrenska

Jag blev kallad till Sahlgrenska bara några dagar efter detta där jag fick prata i över 2 timmar med en av ryggläkarna på Ryggteamet (Avdelning 16). Läkaren förbjöd mig efter detta att ta OxyContin samt Stesolid och sa att hon omedelbart drar tillbaka remissen från Vårdcentralen (mina mediciner var så starka att Vårdcentralen fick inte ge mig dessa utan remiss från Sahlgrenska). Hon insisterade på att vi skulle testa och ge detta ett SISTA FÖRSÖK. Hon hade också varit i kontakt med min läkare på SpinceCenter och båda sa

”börja träna mer och skit i om du har ont..! Du ska träna med sjukgymnast 4 dagar i veckan även om tårarna sprutar!”

Gör detta i 2 månader, dagligen och hjälper inte detta får vi överväga att steloperera din rygg och eventuellt ta riskerna som den innbär (ca 60% chans att bli förlamad).

Jag har kvar Oxycontin

Jag åkte hem, renasade skåpet för alla mediciner som jag återlämnade till Apoteket.

Den 12:e september 2012 var dagen jag åt mina sista mediciner. Läkarna varnade mig för att sluta helt och skulle iallafall trappa ner min Lyrica dosering samt börja ta antidepressiva istället men jag sket i det!Jag vill inte riskera att inte vakna pga en blåsa jag inte hade möjlighet att tömma! Jag ville leva, precis som alla andra. Jag gick på rehab, skolkade en del i början (som alla skolbarn gör ibland) men hånglade upp min boll hemma med tårar som sprutade åt alla håll.

Jag lämnade dock inte alla tabletter tillbaka till Apoteket men har kvar en liten ljusblå sådan som heter OxiContin. När jag får som mest ont tar jag fram denna tittar på den, lägger den tillbaka där den hör hemma (i mitt motivationsskåp) och förtsätter träna!

Jag skulle vilja lägga denna tabletten i ett bankfack för den har räddat mig många gånger. Den är min anledningen till att hålla igång ryggen och min pilates träning.

Kärlek från mig,

Lise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s