Åtta av tio svenskar får någon gång ont i rygg, nacke eller axlar till följd av en kombination av ett antal olika faktorer som inaktivitet, monotont arbete och dålig hållning.

Jag är nog extrem på detta med att analysera hållning men det är väl en yrkesskada som jag fått från så många år som pilatesinstruktör. Jag har sett/ser stora förändringar bland mina deltagare som kommer på mina klasser och vad det gjort med deras självfortroende när deras hållning förbättras.

I helgen gick jag en utbildning i Organic Bodywork, där konceptet handlar om hur man skall bli längre, rörligare, mer flexibel men samtidigt starkare genom att arbeta från kroppens mittpunkt. Du arbetar mycket din balans och får också en bättre balans. Klassen är mjuk och vacker och ger dig en stor portion närvaro under tiden du tränar. Man arbetar inte mekansikt, men organiskt och därav namnet…

Ett trä

Föreställ dig ett trä som kan stå emot naturens starkaste krafter.
Stommen (dina ben och bål) som har starka rötter (precis som din förankring), grenarna som rör sig oavsätt hur mycket det blåser (din överkropp som är rörlig och kan vara flexibel), och trädets längd (din längd och hållning som blir längre ju bättre hållning du har då du arbetar mot gravitationen).

Ett trä kan bli gammalt och stå lika stadigt och där kan du också vara om 5, 10 eller 20 år.


Låt din kropp föra dina tala

Låt kroppen ge signaler om vem du är, vad du vill och vart du står. En person med en dålig hållning blir oftast bemött som en osäker människa med lite lägre självkänsla. Det kostar din kropp mycket energi att stå fel med en dålig hållning då den får arbeta hårdare med att få oxygen upp till hjärnan. Du spänner flera muskler och mer kraft går åt detta. 
Varför inte ge hjärnan lite mer ”mat” iform av oxygen och få den att tänka snabbare, reagera bättre? Du kommer öka din koncentrationsförmåga samt få möjlighet att lägga din energi på annat. 
Det finns även en yttre faktor som du aldrig kommer undan (oavsätt om det inte betyder lika mycket för dig) men du kommer bemötas på ett bättre sätt, med mer respekt. Det kräver tid och träning men glöm inte att det som kräver, det ger!

Du vill väl knappast höra detta så fort  du säger något?

Your body language speaks so loudly, I can’t hear what you are saying!


Låt din kropp föra din tala och våga äga golvet du står på!

Pilates träning är en av många träningsformer där du arbetar på att förbättre din hållnig. Jag blev personligen otrolig kär i det jag tränade i helgen och därför vill jag passa på att ge dig en liten smakprov på detta,Organic Bodywork:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s